Rödvin

En gång för länge, länge sedan utförde jag ett rödvinstest. Året var 2007, och en smakblogg skulle inte finnas i mina tankar förrän två år senare. Ändå kände jag på något sätt att jag bör skriva ner testet på papper. Jag kunde inte riktigt lista ut varför jag hade denna känsla. Kanske var det för att jag skulle vilja läsa det någon gång i framtiden, eller kanske för att jag ville komma ihåg det dagen efter? Det spelar ingen roll. Idag sitter jag här med testet nedskrivet på papper, och det är allt som räknas.

När jag planerade testet insåg jag att jag skulle behöva assistans. Testet skulle utföras på en kväll, och om jag själv skulle testa olika viner så skulle jag nog inte hinna testa mer än två flaskor innan jag somnade. Och jag skulle troligtvis inte känna skillnad på smaken heller. För man vill ju inte öppna en flaska, ta ett glas och ställa in flaskan i kylen igen.

Som assistenter skulle jag behöva några med stor erfarenhet av rödvin, och jag behövde inte fundera många sekunder innan jag hade satt ihop mitt dreamteam. Jag känner nämligen två damer med mer erfarenhet av alkohol än en genomsnittlig kyrkparkare. Dessa två damer heter Saya och Amanda och att övertala dem var det lättaste jag gjort. De var helt lyriska när jag droppade idén om en vinprovarkväll. "Kan vi inte ha vinprovarkvällen ikväll istället? So what om det är tisdag? Jag börjar inte skolan förrän 8:15 ändå!"

Men damerna fick vänta tills lördagen.


Testet
2007-10-06
Kl 15:30: Vin #1 -  Rosemount Shiraz Cabernet 2006 Pris: 69 kr
Kommentar                                   Betyg
Mattias: Fruktigt och lent                       4/5
Amanda: Kallt och rött                           2/5
Saya: Välkylt och rosigt                         3/5
                                                            ____
                                                            9/15

Kl 17:34: Vin #2 - il Conte Montepuliciano d’Abruzzo 2005 Pris: 59 kr
Kommentar                                    Betyg
Mattias: Spritigt och strävt                     2/5
Amanda: Tunnare och starkt i gommen   3/5
Saya: Kraftigt och fin etikett                 2,5/5
                                                             ____
                                                           7,5/15

Kl 18:35: Vin #3 - Gato Negro Cabernet Sauvignon 2006 Pris: 59 kr
Kommentar                                    Betyg
Mattias: Skarpt och bitande                    2/5
Amanda: Rund och besk                         3/5
Saya: Den känns jävligt street och hård   2/5
                                                            ____
                                                             7/15

Vid den här tidpunkten hade Jocke fått nys om att det var gratis vin hemma hos mig, så han bjöd in sig själv.


Kl 19:41: Vin #4 - Rosemount Shiraz 2005 Pris: 89 kr
Kommentar                                     Betyg
Mattias: Fruktigt och strävt                      2/5
Amanda: Konstigt och stickigt                  1/5
Saya: Mörkt och surt                              2/5
Jocke: Smak- och löst                             2/5
                                                             ____
                                                             7/20

Kl 20:40: Vin #5 - Bianchi Montepulciano d’Abruzzo 2006 Pris: 61 kr
Kommentar                                     Betyg
Mattias: Lent och organiserat                  3/5
Amanda: Surt och crashie                       2/5
Saya: Luftigt och soft                           3,5/5
Jocke: Bra karaktär och ambivalent          3/5
                                                             ____
                                                           11,5/20

Kl 22:05: Vin #6 - Mousserat; Mireno Cinzano Pris: 59 kr
Kommentar                                      Betyg
Mattias: Friskt och antidepressivt             4/5
Amanda: Stickigt och spotskt                 1,5/5
Saya: Bubblig och blomstrande                 4/5
Jocke: Söt och framfusig                          4/5
                                                             ____
                                                          13,5/20
Vin #1             Vin #2           Vin #3
Vin #2
                      Vin #4           Vin #5                 Vin #6


Slutord: Som ni ser så är vi inga rödvinsexperter. Jag hade höga förhoppningar på damernas expertis, men jag blev mycket besviken. När de väl hade fått i sig lite alkohol kom det fram att de bara hade erfarenhet av Vodka Explorer och hembränt. Det märks ju speciellt när ord som "fin etikett "  och "crashie " används för att beskriva vinet.

Vinnaren i rödvinstestet blev som ni ser inte ett rödvin utan ett mousserat vin. Ja, jag är lika förbluffad som ni.

Mjukosttest

Mina senaste timmar har spenderats på följande vis: 2 timmars blåbärsplockning och mygghatning, 2,5 timmars rensning och Irish coffee- och whiskeydrickande. Och med det i kroppen är det dags för lite bloggning. Jag kommer ändå inte kunna somna med all Irish i mig.

I det här testet har jag blivit sponsrad, och det var ett mycket fint initiativ som jag tycker att ni andra ska ta efter. Jag vill ge ett stort shout out till min givmilda syster Kamilla! Yo bitch!

Anywho, i det här tester är det mjukostarna som står i centrum. Vem av er har inte tänkt "jag vill inte längre ha min fantastiska vanliga ost på smörgåsen. Inte heller min utsökta emilskinka. Jag spottar på mina limpmackor med leverpastej och smörgåsgurka. Nu vill jag ha mjukost istället!"?

Inte nån? Okej, men jag gör testet ändå. Nu när jag ändå har ostarna liksom.



Hushållsost

Smaklös och tråkig. En riktig Svensson-ost från det lilla landet lagom. Man behöver ett pålägg till för att det ska bli en god smörgås. Men då kan man ju istället kissa i mjukostförpackningen och använda vanligt smör istället.

Räkost

Den här osten gillar jag! Även om jag aldrig nånsin skulle byta ut mitt vanliga pålägg mot räkosten så måste jag säga att den med rätt mängd ger en fin smak åt smörgåsen. Här gör inte en skiva gurka eller två inte bort sig.

Laxost

Det den här osten ska ha creds för är att den smakar väldigt mycket lax. Men det når ändå inte hela vägen fram.
När man äter lax så vill man känna konsistensen av den. Smaken passar sig inte som klet.

Renost

Smaken på den här osten är faktiskt riktigt god. Det känns väldigt mycket norrland. När jag äter den får jag ett plötsligt sug av att sitta på fjället och tälja rökt renkött och äta det direkt från min morakniv. Men det går inte. Jag vet inte var jag har gjort av min lilla röda kniv. Istället får jag sitta här och se ut som en idiot när jag frenetiskt putsar tänderna med tungan. För det är som att gud har suttit och handskurit bitarna renkött i osten så att de precis ska fastna mellan tänderna på dig.

Salamiost
Smaken av salami känns vädigt äkta. Jag äter den inte gärna ensam på en smörgås, men i en baguette med ost, skinka och lite grönsaker gör den sig riktigt bra. Det vet jag eftersom jag och Saya hade med oss just såna baguetter som färdkost på vår road trip till Tyskland.

Hummer- & krabbost

Har du smakat fiskbullar i hummersås? 'nough said.

Tomatost med feta

Jag gillar den här osten! Inte så stark smak av varken tomat eller feta, men den är ändå god. Den är dock lite mer flytande än de andra ostarna. Jag kan tänka mig att den är riktigt god på en smörgås tillsammans med skinka och grön paprika.
Ja, grön.

Skinkost

Det smakar mellanstadiet! Det känns som att jag efter att ha ätit upp smörgåsen (som jag åt istället för soppan) ska be Jimmi gå till tjejen jag varit kär i ända sen lunchrasten igår och ge henne en lapp med frågan "får Matte chans på dig? Ja, nej eller kanske."

Grevéost

Det smakar just Grevéost. Men varför inte köpa den riktiga Grevéosten istället så man får de stora goda hålen?
Hålen är det godaste!

Baconost

Vi avslutar med min favorit i mjukostvärlden. Jag är inte säker på att osten verkligen smakar bacon, men det spelar ingen roll. Den smakar nåt, och den gör det mycket. Det är allt som räknas!


Hoppas att testet har hjälpt någon på nåt sätt. Att nån fått ett lättare hjärta av att läsa det jag skrivit. Ni kanske inte fick det av att jag hjälpte er reda ut era påläggsbekymmer, men ni kanske fick det när ni insåg att det finns folk som har ännu mindre liv än er.

Wild Food Festival

Jag tänkte att jag kunde starta bloggen med att berätta om vad jag smakade när jag besökte Wild Food Festival Nya Zeeland. En del av sakerna jag smakade var riktigt goda, medan andra saker var som att äta nåt riktigt äckligt med äckliga saker i.

Här har ni ett urval av det som smakades:

Grillad Känguru -
Riktigt gott! Som en vanlig köttbit du grillar i din trädgård.
Krokodil - Som en blandning mellan fisk och kyckling i konsistensen. Inte jättegott, men helt ok.
Emu-kebab - Har för mig att det var rätt gott, men jag har inga specifika minnen av varken smaken eller konsistensen.
Pungråttapaj - Bara ordet låter ju äckligt, men som smakexpert måste man gå in med fördomsfritt sinne. Köttet kändes lite kalops-aktigt till konsistensen, men smaken var inte lika bra. Dock ätbart.
Åttaarmad bläckfisk, rå - Väldigt mycket tuggmotstånd, men inte mycket till smak. Det smakade mest bara salt.
Tioarmad bläckfisk, rå - I princip samma som förgående blötdjur.
Friterad ålryggrad - Faktiskt riktigt smaskigt! Ryggraden var starkt kryddad, och den knapriga konsistensen gjorde att jag utan tvekan skulle kunna tänka mig åtnjuta det som ett snacks tillsammans med en öl en lördagkväll i soffan.
Whitebaitomelett - En omelett fylld med små, hela vita fiskar. Inget jag skulle tillaga själv, men det var ändå helt ok.
Mask i Red Bull - En shot redbull med en mask i. Var precis som ni kan tänka er. När man häller i sig shoten så känner man bara att nåt som inte borde vara där följer med ner i halsen.
Fudge med mask i - Ganska gott faktiskt! Eftersom fudgen är tillagad så har masken fått en hårdare konsistens. Lite som en hårdare kola. Detta tuggmotstånd är ett fint kompliment till den annars lättsmälta fudgen.
Anktunga marinerad i whisky - En rent vidrig sak att stoppa i munnen. Tänk er en stor bit fett som ni skär bort från er köttbit. Tänk er sedan två hårda senor som går igenom fettbiten. Tänk er sen att detta har legat i en billig whisky och tagit smak. Sugen?


Anktunga going down!Pungråttor som tar sig ett dopp i Jacuzzin

WhitebaitomelettBläckfiskar, Ålryggrader, FiskögaFudge och Redbull med mask

Jag är ingen lekman

Jag kanske måste förklara att jag inte är en amatör när det gäller smaker. Jag har provat massor av smaker i mina dagar! Jag gjorde till och med en resa till Nya Zeeland enbart för att besöka den mest prestigefyllda matfestivalen på det södra halvklotet; Wild Food Festival i Hokitika. Att som smakexpert gå på den festivalen är som för en kemist, matematiker eller liknande vinna Nobelpriset. Man kan alltså säga att jag har vunnit det mest prestigefyllda priset i världen. I smak.


Du kan alltså helt blint lita på mig och  på det jag skriver.
Om du läser om de smaker jag beskriver så är det som att du själv har maten/saken/drycken/djuret/kladdet i munnen, på gott eller ont.

Så exakt är jag.

En blogg helt i min smak!

Efter att ha smakbloggat lite på slanet.se insåg jag att ingen där brydde sig. Så jag tänkte starta en blogg här istället. Här var ännu fler inte kan bry sig.

Den här bloggen är endast för att testa olika smaker av saker. Jag kommer således inte att skriva om mitt privatliv särskilt mycket. Skulle bloggen handla om mitt privaliv och så är det ingen som läser den, då blir det ju istället en dagbok. Och det skulle ju kännas lite gay.

Om Du, för jag antar att jag kommer ha ca 1 läsare, skulle vilja att jag testade något som du själv inte vågat testa eller något som du är nyfiken på, så skriv gärna till mig. Jag kommer då att överlägga och se om det är en bra idé eller om du bara är dum.

RSS 2.0